CVS is officieel dealer en aanmeetpunt voor Herzog compressiekousen. Neem geen risico en laat uw kousen gratis aanmeten!

Sportblessures door hardlopen

Hardlopen is een populaire sport die inmiddels door zo'n 1,4 miljoen Nederlanders wordt beoefend. Het is helaas ook een sport die veel blessures met zich meebrengt. Jaarlijks zo'n 410.000 waarvan er 140.000 medisch worden behandeld. Hardlopen is daarmee na veldvoetbal de sport met het grootste aantal blessures. Vooral beginners hebben een grote kans op een blessure. Ongeveer de helft ontstaat geleidelijk en bijna een derde is een herhaling van een oude blessure.

Werkingsmechanisme van de Herzog sport compressiekousen

  1. Blessurepreventief
  2. Blessurebehandeling
  3. Herstel- en prestatiebevorderend
  4. Maatvoering

1. Blessurepreventief

Tijdens de voetlanding in de loopbeweging zorgen de kousen ervoor dat er veel minder sprake is van zijwaartse (laterale) trilling en dus schokbelasting van de relatief zware kuitspieren.

Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen. De kuit blijft door de comprimerende kous compact en solide waardoor de schok bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Dit schokdempende effect zorgt ervoor dat er minder spierschade zal optreden. Minder spierschade betekent ook dat er minder vocht wordt vastgehouden in de ruimte tussen de cellen.

Herzog compressiekousen

2. Inzetbaar in de blessurebehandeling

Na een zweepslag (scheurtje) in de kuit worden de wondranden als een hechtpleister goed tegen elkaar aan gedrukt en aaneengesloten gehouden waardoor het genezingsproces wordt versneld en er minder kans is op littekenvorming. Littekenweefsel is op zijn best nog enigszins rekbaar maar zal nooit meer de elasticiteit krijgen van de omliggende spier. Bovendien wordt bloeduitstorting effectief tegengegaan.

3. Herstel- en prestatiebevorderend

Bij intensieve inspanning en grote schokbelasting zal er spiercelweefsel worden afgebroken. Spiercelresten (eiwitten) binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert.
De kousen bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het te veel aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart adequaat wordt teruggevoerd.
Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning te dragen, om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.

4. De maatvoering

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat er een afnemend drukverloop is verwerkt in de kous vanaf enkel tot aan de knie. De combinatie relatief hoge compressie en afnemende drukverloop noodzaakt echter het nauwkeurig opmeten van het been en de voet. De schoenmaat alleen geeft geen enkele informatie over de vorm van het been. Bij eenzelfde schoenmaat kan er sprake zijn van heel verschillende beencontouren en er zal dan ook een belangrijk verschil in uitwerking zijn van de druk op het been. Het opmeten van de kuitomvang alleen is ook niet voldoende. Bij een niet juist aangemeten kous kan er zelfs een averechts effect optreden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in beenvorm en kuitomvang tussen een sprinter en een duursporter terwijl beide wellicht dezelfde schoenmaat hebben. Dit wordt uitgesloten wanneer de benen worden opgemeten op een 6 tal precies gedefinieerde punten.

© Herzog Medical

Herzog compressiekousen wit